Fiskenyheter

Oj vilken härlig dag

GOD MORGON

Survivors of a recent earthquake, collect their belongings near the ruins of a house, in Rukum district on November 5, 2023. At least 157 people were killed in isolated western districts of the Himalayan country when the 5.6-magnitude earthquake hit late November 3. (Photo by Prakash MATHEMA / AFP)

Tjolahoppsansa

Kampen mot Kanadadarödingen i svenska sjöar

Hur klåfingriga människor påverkar rödingbestånden och de framgångsrika ansträngningarna att fiska ut kanadarödingen.

Publisert Sist oppdatert

Kanadaröding i svenska sjöar

  • Planterades ut av människor
  • Påverkar negativt ursprungliga rödingbestånd
  • Framgångsrik utrotning i Ånnsjön
  • Kan växa till mycket stora storlekar i Sverige

 Kanadadarödingen hamande i svenska sjöar när klåfingriga människor planterade ut den i en rad vatten. Även om den inte blivit så väldigt talrik så påverkar den stora och aggressiva fisken de ursprungliga rödingbestånden negativt. I jämtländska Ånnsjön har man haft vissa framgångar i ansträngningarna att fiska ut kanadarödingen.

Med extra höga och stormaskiga nät som placerats i den djupaste delen av sjön har Länsstyrelsen i Jämtland lyckats komma åt kanadarödingen. I fjol fiskades 129 kanadarödingar bort ur sjön, många av dom väldigt stora. Den största man fick vägde hela 17,6 kilo!

Det är kul att fiska!

Även om knappt 130 fiskar kan låta lite i en så pass stor sjö som Ånnsjön ser man redan resultat. Fångsterna av den inhemska rödingen tycks redan öka och i de områden där länsstyrelsen fiskat fick länsstyrelsen i år för första gången en liten mängd inhemsk röding som bifångst.

För den som drömmer om att fånga en riktigt stor kanadaröding finns det en rad vatten som fortfarande ruvar på skatter. Fisken på 17,6 kilo som länsstyrelsen fångade vid reduktionsfiske i Ånnsjön visar att dessa fiskar har potentialen att bli mycket stora i Sverige.

Powered by Labrador CMS